JOS EIJKEN

Biografie

 

Jos Eijken werd geboren in Rozenburg in 1973. Het gezin waar hij in opgroeide was een normaal arbeidersgezin. Al vroeg in zijn jeugd werd duidelijk dat hij talent bezat om te tekenen. Daar kreeg hij voldoende rust en ruimte voor. Rembrandt, maar ook tekenaar Rien Poortvliet maakten deel uit van zijn inspiratiebronnen. Op zijn achttiende begon hij zijn studie op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Na deze afgerond te hebben studeerde hij door op de Academie (Willem de Kooning) in dezelfde stad. Daarna kreeg hij werk in de grafische vormgeving. Voor dertien jaar bleef hij werken in deze branche. Al die tijd bleef zijn vrije teken- en schilderwerk beperkt tot een enkel werk per jaar.

 

 

In 2014 heeft hij het vormgeven op een lager pitje gezet en is zich gaan verdiepen in zijn stijl en schildertechniek. Daar hoorde ook het kopiƫren van oude meesters bij als Breitner. Zijn stijl is realistisch en raakt af en toe de grenzen van het fotorealisme. De meeste werken komen voort uit fotografisch materiaal. Omdat er een langzaam proces plaatsvindt in het schilderen is het prettig als de bron onveranderd aanwezig blijft. Als ondergrond wordt in zijn werk vooral linnen en katoen gebruikt, maar ook hout en soms karton. Hij begint in een dunne onderschildering in acrylverf en schildert, als deze droog is verder in olieverf.

 

De onderwerpen lopen uiteen in: vrouwenfiguren, stillevens, landschappen en stadsgezichten. Een zoektocht naar een aardse, verstilde schoonheid die de kunstenaar toets voor toets, met het beeld wat hij in gedachten houdt, terug-realiseert in een werk waar hij een deel van zichzelf in kan afspiegelen.