JOS EIJKEN

Biografie

 

Jos Eijken werd geboren in Rozenburg in 1973. Het gezin waar hij in opgroeide was een normaal arbeidersgezin. Al vroeg in zijn jeugd werd duidelijk dat hij talent bezat om te tekenen. Daar kreeg hij voldoende rust en ruimte voor. Rembrandt en Vermeer maakten o.a. deel uit van zijn inspiratiebronnen. Op zijn achttiende begon hij zijn studie op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Na deze afgerond te hebben studeerde hij door op de Academie (Willem de Kooning) in dezelfde stad. Daarna kreeg hij werk in de grafische vormgeving. Voor dertien jaar bleef hij werken in deze branche. Al die tijd bleef zijn vrije teken- en schilderwerk beperkt tot een enkel werk per jaar.

 

 

In 2014 heeft hij het vormgeven op een lager pitje gezet en is zich gaan verdiepen in zijn stijl en schildertechniek. Ook studies in het kopiƫren van oude meesters als Breitner gaf hem veel inzicht in compositie en kleurgebruik.

 

Tegenwoordig worden zijn werken verkocht over de hele wereld. Zijn stijl is realistisch. In de beginfase redelijk traditioneel in olieverf en glaceertechniek. Tegenwoordig ook in acrylverf en gebruikmakend van abstractie. Een combinatie van deze twee maakt het mogelijk dat zijn kunstwerken versterkt worden met meer geestelijke invloed.

 

De onderwerpen lopen uiteen in: vrouwenfiguren, stillevens, landschappen en stadsgezichten. Een zoektocht naar schoonheid die de kunstenaar toets voor toets, met het beeld wat hij in gedachten houdt, terug-realiseert in een werk waar hij een deel van zichzelf in kan afspiegelen.